Ile jest cukru w cukrze?
5 grudnia 2012 r. nasza biblioteka wraz z Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Ropczyckiej zorganizowała wyjazdowe spotkanie w ramach Ropczyckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Tym razem odwiedziliśmy Cukrownię Ropczyce.
Spotkanie rozpoczęło się w sali konferencyjnej, gdzie zebrani zostali przywitani przez prof. zw. Władysława Tabasza – prezesa TPZR i pana Stanisława Misztala – prezesa Cukrowni Ropczyce. Następnie pan Mariusz Maziarz – dyrektor ds. technicznych Cukrowni Ropczyce wygłosił wykład połączony z prezentacją multimedialną pt. „Ile jest cukru w cukrze”. W dalszej kolejności słuchacze zwiedzili Cukrownię w trakcie kampanii. W spotkaniu uczestniczyło ponad 40 słuchaczy UTW, którzy z ogromnym zainteresowaniem wysłuchali wykładu i przyglądali się procesom technologicznym Cukrowni Ropczyce.
Bardzo dziękujemy panu prezesowi Stanisławowi Misztalowi i panu dyrektorowi Mariuszowi Maziarzowi za życzliwe i ciepłe przyjęcie, które na długo pozostanie w pamięci uczestników oraz słodkie mikołajkowe upominki.